Seiska lehti on ilmestynyt jo 30 vuoden ajan tarjoten toinen toistaan mehevämpiä juoruja ja paljastuksia. Seiska on lehti, jota harva myöntää lukevansa, mutta jonka jutut kyllä jokainen tietää. Vankkumaton suosio ja ikoninen asema viihdemaailman keskiössä on nykyaikaisen aikakauslehdistön historiassa poikkeuksellinen saavutus.
Seiska täytti 30 vuotta
Seiska lehti täytti huikeat 30 vuotta maailmassa, joka näyttää kovin erilaiselta kuin lehden perustamisvuonna 1992, mutta yhtymäkohtiakin tietenkin löytyy. Neuvostoliitto oli juuri silloin hajonnut ja vakava talouslama oli aivan kulman takana. Lehden pitkän historian aikana on maailmassa tapahtunut paljon hyviä ja huonoja asioita. Monenlaisia kriisejä on ollut, mutta kaikesta on siitä huolimatta selvitty, myös koronasta.
Todellisena viihteen majakkana Seiska on tarjonnut kansalaisille iloa ja puheenaiheita vuosi toisensa perään, vaikka maailma on muuttunut suuntaan ja toiseen vuosien saatossa. Suosittu ja lähes kaikkien tuntema tv- ja viihdelehti on kertonut viihdemaailman käänteistä ja kulisseista ihmisten kautta. Julkkisten kuulumiset huonoine ja hyvine hetkineen ovat kiinnostaneet kansalaisia jo 30 vuoden ajan.
Seiska kertoo aina totuuden ketään kumartelematta, mutta tolkulla ja ilon kautta. Voisi sanoa, että Seiskan 30 vuotta kestänyt vankkumaton suosio ja ikoninen asema viihdemaailman keskiössä on nykyaikaisen aikakauslehdistön historiassa poikkeuksellinen saavutus. Seiska on tänä päivänä Suomen suosituin viihdemedia ja tavoittaa joka viikko yli miljoona suomalaista.
Seiska on lehti, jota harva myöntää lukevansa, mutta jonka jutut kyllä lähes jokainen tietää. Ihmiskunta on juoruillut ammoisista ajoista saakka, se kuuluu olennaisena osana kommunikaatioon. Seiska tekee sen saman juoruilun avoimesti koko kansan nähtäväksi. Lehti tunnetaankin aina yhtä mehevistä otsikoistaan ja hurjista julkkisjuoruistaan, joita harva myöntää lukevansa.
Tilaa Seiska lehti tästäSeiska tarjosi todellisuuspakoa laman keskelle
Seiska lehden ensimmäinen numero ilmestyi jo 27. helmikuuta 1992. Tuolloin lehden kantta tähdittivät muun muassa mallikuvissa esiintynyt ex-mäkihyppääjä Toni Nieminen ja salaromanssista yhytetty poliitikko Hannele Pokka. Samassa numerossa nähtiin myös historian ensimmäinen Tähtityttö, joka oli kuvaushetkellä vasta 17-vuotias. Tähtityttö palsta lakkautettiin vuonna 2015.
Seiska tunnetaan nykyaikana todellisena viihteen majakkana, mutta siitä huolimatta lehti ei ole keksinyt viihdejournalismia. Viihdettä on käsitelty aikakauslehdistössä jo 1700-luvulta lähtien. Kuviin perustuvan makasiinityyppisen lehdistön kilpailu lukijoista alkoi yleistyä Suomessa noin 1950-luvulla Apu-lehden ja Seura sekä hieman myöhemmin Hymy lehden myötä.
Viikoittaisista viihdelehdistä ja iltapäivälehdistä Seiska erottui 1990-luvulla muun muassa muita kovemmilla paljastuksilla. Lama-Suomessa niille riitti kysyntää, sillä juorut toimivat vaikeina vuosina eskapismina. Viihdettä on kaivattu samalla tavalla myös esimerkiksi koronapandemian aikana.
Lehden lukijat pääsevät ikään kuin pakoon omaa arkeaan, kurkistamaan kuuluisien ihmisten elämään ja seurapiiritapahtumiin, että mitä siellä Helsingin piireissä tapahtuu. Se on sellaista tervetullutta pakoa omasta arjesta. Juoruilun ja todellisuuspaon lisäksi ihmisillä on yksinkertaisesti tarve saada käsitys siitä, mitä ympärillä ja omassa yhteisössä tapahtuu.
Suomen suurin viihdeuutisten tuottaja
Seiska on tänä päivänä ylivoimaisesti Suomen suurin viihdeuutisten tuottaja. Jo lehden ensimmäisestä numerosta lähtien ihmisillä on tuntunut olevan tarve saada käsitys siitä, mitä ympärillä ja omassa yhteisössä tapahtuu. Sitä ihmiset on tehneet aina. Silloin kun on asuttu pienissä kyläyhteisössä, on oltu kiinnostuneita siitä mitä naapurit tekevät. Aina on ollut joku tietolähde kylällä, joka kertoo, mitä juuri nyt tapahtuu.
Seiska on toiminut kansalaisten tiedonlähteenä nyt jo 30 vuotta ja jatkaa näillä näkymin vielä pitkään viihteen majakkana, joka näyttää ja kertoo kansalaisille, mitä juuri nyt tapahtuu. Tiedonnälkään Suomen suurin viihdeuutisten tuottaja Seiska todella vastaa.
Nykyaikana viihdejournalismin tekeminen on huomattavasti helpompaa kuin ennen, sillä julkkikset jakavat kuulumisiaan someen ja syöttävät viihdetoimituksille valmiita juttuja. Toisaalta kovin julkkisjournalismi vaatii työtä ja paneutumista. Mielenkiintoisessa viihdelehdessä tulee tietenkin olla myös muutakin kuin filtteröityjä somekuvia, jotta lukijat lukisivat lehteä myös jatkossa.
Vaikka nykyaikana monet julkkikset jakavat kuulumisiaan someen ja syöttävät viihdetoimituksille valmiita juttuja, ei yksikään julkkis voi hallita mediaa. Viihdejournalismi on sitä, että kerrotaan oikeita tapahtumia. Ei pelkästään filtteröityjä kuvia, valmiita juttuja, vaan kerrotaan rehellisesti, miten asiat on. Tällaisia juttuja voivat olla esimerkiksi julkkisten avioerot, joita ei välttämättä haluttaisi lehden julkaisevan, mutta Seiska julkaisee.
Lähde: Yle.fi