Huijausviestit ja puhelut ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Jo useat suomalaiset joutuneet netti- ja puhelinhuijauksen uhriksi.
Useat suomalaiset ovat joutuneet netti- ja puhelinhuijauksen uhriksi
Viimeisen vuoden aikana useat uutiskanat ovat kertoneet suomeen kohdistuneista huijauspuheluista ja viesteistä. Huijausviestit ja puhelut eivät ole mikään uusi ilmiö, vaan ne ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Viimeksi liikkeellä olleista huijaustavoista uutisoitiin isosti vuonna 2019, jonka jälkeen erilaiset huijaukset ovat lisääntyneet merkittävästi.
Useat suomalaiset ovat kertoneet saaneensa erilaisia huijausviestejä ja puheluita, joista osa on menettänyt jopa kymmeniä tuhansia euroja huijareille. Uhreja on varmasti enemmän kuin tiedossa on, sillä kaikki ei välttämättä ole ilmoittanut asiasta. Suomeen kohdistuneesta huijausaallosta on uutisoitu useissa medioissa ja kehotettu ihmisiä varomaan liikkeellä olevia huijaustapoja.
Huijaustapoja on erilaisia ja ne muuttavat muotoaan jatkuvasti, jonka takia huijauspuheluista ja viesteistä olisi hyvä tehdä ilmoitus ainakin kyberturvallisuuskeskukseen. Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla julkaistaan kyberturvallisuuden uutisia ja varoitetaan merkittävistä tietoturvauhkista, uusista huijaustavoista ja kerrotaan, miten suojautua nettihuijaukselta.
Huijausviestejä on ollut liikkeellä myös erilaisten yritysten nimellä, kuten esimerkiksi DNA:n. Osa suomalaisista on saanut huijausviestin myös osuuspankin ja säästöpankin nimellä. Viestit ovat paljastuneet huijaukseksi kirjoitusvirheiden ja lähettäjän osoitteen perusteella. Kaikissa viesteissä on ollut mukana epämääräisen näköinen linkki, jota on kehotettu klikkaamaan eri syistä.
Mikäli saat huijaustekstiviestin tai sähköpostin jonkun brändin nimellä, olisi hyvä ilmoittaa asiasta yritykselle ja laittaa kuvankaappaus huijauksesta liitteeksi. Yritys osaa kertoa varmasti, onko kyseessä huijaus vai ei ja tarvittaessa varoittaa ihmisiä liikkeellä olevasta huijauksesta omien kanavien kautta.
Tällä hetkellä Suomessa on raportoitu kolmesta liikkeellä olevasta huijaustavasta, joista kerromme tarkemmin alla.
Microsoft-huijaus
Useat suomalaiset ovat saaneet viimeisen vuoden sisällä puhelun, jossa englantia puhuva soittaja on esitellyt itsensä Microsoftin edustajaksi tai työntekijäksi. Toisinaan tarina on muuttunut siten, että soittaja kertoo olevansa jonkun tietyn organisaation edustaja. Soittaja kertoo havainneensa uhrin tietokoneessa jonkun ongelman, jonka hänen täytyy korjata mahdollisimman nopeasti.
Huijari pyrkii eri tavoin saavuttamaan uhrin luottamuksen ja tekee selväksi, ettei tietokoneessa olevasta ongelmasta kannata kertoa kenellekään muulle, sillä kukaan muu ei sitä osaa korjata. Kun huijari huomaa uhrin luottavan häneen, aloittaa huijari käymään yksitellen kaikki mahdolliset tavat läpi, joilla viedä uhrilta henkilötiedot, rahaa, pankkitunnukset ja luottokorttinumerot.
Huijari ohjeistaa uhria lataamaan tietokoneeseen ensin ohjelman, jonka avulla huijari saa pääsyn uhrin tietokoneeseen etänä ja pystyy ”korjaamaan ongelman”. Samalla huijari varmistaa tietokoneelle pääsyn myös silloin, kun uhri ei itse käytä tietokonetta. Seuraavaksi huijari pyytää pientä maksua korjauksesta, joka tulee maksaa luottokortilla.
Kun luottokorttinumero on annettu ja sovittu summa maksettu, väittää huijari ettei maksu onnistunut ja pyytää toista korttia. Kun toisen kortin tiedot on annettu ja maksu jälleen maksettu, väittää huijari jälleen ettei maksu onnistunutkaan. Seuraavaksi siirrytään verkkopankkiin ja tehdään useampi rahansiirto sitä kautta.
Viimeisessä vaiheessa huijari pyytää uhria todistamaan henkilöllisyytensä varmistakseen, että kyseessä on oikea henkilö. Uhrin tulee tässä kohtaa lähettää kuva ajokortista ja passista tai näyttää niitä tietokoneessa olevaan kameraan. Niin sanotussa Microsoft-huijauksessa ei tyydytä vain siihen, että uhrilta saadaan vietyä jotain omaisuutta, vaan viedään tuhkatkin pesästä.
Microsoft-huijauksella on onnistuttu viemään useilta suomalaisilta 5000-10 000 euroa rahaa ja pahimmissa tapauksissa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Määrä on varmasti tiedettyä suurempi, sillä kaikki uhrit eivät välttämättä ole kertonut huijatuksi tulemisesta.
Sijoitushuijaus
Toinen yleinen huijaustapa on ollut huijauspuhelu, joka on näyttänyt puhelinnumeron perusteella tulleen Britanniasta ja Suomesta. Viimeisten tietojen mukaan kaikki soitot on paikannettu ulkomaille, vaikka osa numeroista on näyttänyt tulleen Uudeltamaalta. Epätavallisen sijoitushuijauksessa tekee se, että huijari näyttäisi yhdistävän jotenkin uhrin nimen, numeron ja ehkä myös osoitteen.
Huijari puhuu melko huonosti englantia, ehkä tarkoituksella ja kauppaa uhrille sijoitustuotteita, kuten kryptovaluuttaa. Huijarin mukaan sijoittaminen kannattaa juuri nyt, sillä luvassa voi olla epätavallisen suuri tuotto. Huijari pyrkii luomaan luottamuksen ja neuvoo sijoittamisessa sekä ohjeistaa uhria kokeilemaan sijoittamista pienellä rahasummalla kokeiluksi.
Jos uhri epäilee menettävänsä rahat tai ei uskalla sijoittaa, rohkaisee huijari uhria sijoittamaan edes 50 euroa. Mikäli pieni sijoitus ei tuota mitään, voi sijoittamisen lopettaa halutessaan milloin vain. Huijari lupaa ilmoittaa viikoittain, kuinka paljon sijoituksen arvo on tällä hetkellä, ilman että uhrin tarvitsee tehdä mitään.
Kun uhri lopulta suostuu sijoittamaan pienen rahasumman ilmoittaa huijari viikon kuluttua, mikä on sijoituksen arvo. Huijarin sähköpostissa tietenkin kerrotaan, että sijoitus on ollut tuottava ja esimerkiksi 50 euron sijoitus on tällä hetkellä 80 tai 100 euroa. Seuraavassa sähköpostissa summa on hieman pienempi ja sitä seuraavassa noussut jälleen uskomattoman paljon.
Tässä kohtaa sijoitusneuvoja saattaa rohkaista uhria sijoittamaan lisää tai kerralla suuremman summan. Samaa viestittelyä saattaa jatkuva kuukausien ajan ja uhri saadaan ajan kuluessa sijoittamaan jatkuvasti lisää, sillä sijoitus on tähänkin mennessä tuottanut erittäin hyvin. Tosiasiassa rahat ovat menneet suoraan huijarin taskuun, eikä mitään rahoja ole sijoitettu mihinkään.
Huijauspuhelu yrityksille
Yksi tuoreimmista huijauspuheluista kohdistuu suomalaisiin yrityksiin, ei yksityisille. Useat yritykset ovat saaneet puhelun suomesta, jossa henkilö on kertonut jonkun tahon olevan juuri ostamassa verkkotunnusta yrityksen nimellä. Syyksi ilmoitukselle henkilö on kertonut, että heidän on pakko ilmoittaa asiasta viranomaisten määräysten johdosta ja tarjota etuosto-oikeus.
Huijari on väittänyt, että jos yrityksen nimellä haluaa verkkotunnuksen itselleen, se täytyy varata ja ostaa mahdollisimman nopeasti. Verkkotunnuksen hinta on tietienkin huomattavasti tavallista korkeampi. Huijareitten väittämää viranomaismääräystä ei kuitenkaan ole edes olemassa ja koko juttu on täyttä vedätystä. Verkkotunnuksille ei ole mitään etuosto-oikeutta.
Viimeisten tietojen mukaan, kyseessä saattaa olla epäeettisesti toimivan yrityksen myyntikampanjointi. Pahimmassa tapauksessa yritykselle saattaa kertyä puhelusta usean sadan euron suuruinen lasku. Tämän tyyppisten huijausten ratkomista vaikeuttaa se, ettei yrityksiä koske samanlainen kuluttajasuoja kuin yksityisiä ihmisiä.