Suomen suosituimmat aikakauslehdet

Suomen suosituimmat aikakauslehdet

Suomen suosituimmat aikakauslehdet ovat Yhteishyvä ja Pirkka, jotka ovat molemmat asiakaslehtiä. Näiden lehtien kokonaistavoittavuus on yli miljoona lukijaa. Kolmanneksi suosituin lehti on Me Naiset, joka on suurin yleisölehti. Talouden ja yritystoiminnan lehtien joukosta löytyy myös suosittuja lehtiä, kuten Alma Median Talouselämä.

Perinteiset lehdet ovat edelleen suosittuja

Suomalaisten kiinnostus aikakausmedioita kohtaan on edelleen merkittävää, vaikka media-alan murros ja digitaalisten kanavien kasvu ja äänikirjat ovat haastaneet printtilehtien asemaa. Mediatutkimus KMT julkaisee vuosittain raportin, jossa selvitetään aikakaus- ja sanomalehtien lukijamääriä niin printissä kuin digissäkin.

Tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista lukee aikakauslehtiä joko painettuna tai digitaalisessa muodossa. Tämä tarkoittaa yli 3,9 miljoonaa aikakauslehtien lukijaa yli 15-vuotiaiden keskuudessa. Aiemmassa mittauksessa kokonaismäärä oli noin 100 000 lukijaa vähemmän. Printtilehtiä lukee 91 prosenttia lukijoista ja digitaalisesti 53 prosenttia.

Kokonaistavoittavuus muodostetaan printtilehden keskimääräisen numeron lukijamäärästä, johon lisätään lehden digitaalinen yleisö yhden keskimääräisen viikon ajalta. Tutkimuksessa yksi henkilö lasketaan mukaan kokonaistavoittavuuteen vain kerran riippumatta siitä, lukeeko hän lehteä yhdessä vai useammassa kanavassa. Tämä antaa lukijoille mahdollisuuden valita itselleen sopivimman tavan seurata suosikki-aikakauslehtiään.

Suomen suosituimmat aikakauslehdet

Suomalaisten suosikki lehdet kertovat paljon ihmisten mielenkiinnon kohteista ja elämäntyylistä. Aikakausmedian KMT-tutkimus selvittää säännöllisesti aikakaus- ja sanomalehtien lukijamääriä printissä ja digitaalisissa kanavissa. Viimeisimmässä mittauksessa on havaittu talouden ja yritystoiminnan lehtien kasvava suosio sekä asiakaslehtien ylivertainen asema suomalaisessa mediakentässä.

Aikakauslehtien kärkikolmikko Suomessa koostuu asiakaslehdista, jotka ovat S-ryhmän julkaisema Yhteishyvä ja Keskon julkaisema Pirkka, sekä yleisölehti Me Naiset. Yhteishyvä tavoittaa 2,2 miljoonaa lukijaa, Pirkka 1,73 miljoonaa ja Me Naiset 1,34 miljoonaa. Neljänneksi luetuin lehti on Seiska, jonka tavoittavuus on 1,17 miljoonaa lukijaa.

Mielenkiintoisena havaintona KMT-tutkimuksessa on se, että talouden ja yritystoiminnan lehdet ovat kasvattaneet suosiotaan merkittävästi viime vuoden aikana. Kokonaisuudessaan talouden ja yritystoiminnan lehtiryhmä tavoittaa nyt 1,19 miljoonaa lukijaa eri kanavissa, mikä on 141 000 lukijaa enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Tämä kasvu kertoo siitä, että talousaiheet ovat yhä ajankohtaisempia ja kiinnostavat niin yksilöitä kuin yhteiskuntaakin.

Luetuin talouden ja yritystoiminnan lehti on Alma Median Talouselämä, joka tavoittaa 587 000 lukijaa. Toisella sijalla on Taloustaito, joka tavoittaa 457 000 lukijaa. Suurimman kasvun talouden ja yritystoiminnan lehdistä on kuitenkin tehnyt Tekniikka & Talous, joka kasvatti tavoittavuuttaan 43 prosenttia. Lehti tavoittaa nyt 428 000 lukijaa ja sijoittui tutkimuksessa kolmanneksi.

Suomen luetuimmat aikakauslehdet listattuna

  1. Yhteishyvä 2 200 000
  2. Pirkka 1 734 000
  3. Me Naiset 1 344 000
  4. Seiska 1 169 000
  5. Terveydeksi! 845 000
  6. Avainapteekit 622 000
  7. Talouselämä 587 000
  8. Kotiliesi 561 000
  9. Anna 497 000
  10. Taloustaito 475 000

Johtopäätökset

KMT-tutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaiset lukevat edelleen hanakasti aikakauslehtiä, joko painettuna tai digitaalisesti. Asiakaslehdet Yhteishyvä ja Pirkka ovat edelleen suosituimmat aikakauslehdet Suomessa, mutta myös talouden ja yritystoiminnan lehdillä on suuri merkitys suomalaisten lukijoiden keskuudessa. Alma Median Talouselämä on selkeä ykkönen talouden ja yritystoiminnan lehtien joukossa, kun taas Tekniikka&Talous on kasvattanut suosiotaan merkittävästi.

Taloudellisesti epävarmassa maailmanpoliittisessa tilanteessa talousaiheet ovat erityisen kiinnostavia sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta. Tämä korostuu aikakausmedioissa, joissa puhutaan esimerkiksi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, energiakriisistä ja inflaatiosta. Luotettavan tiedon tarve on suuri, joten aikakausmediat voivat tarjota monipuolista ja syvällistä sisältöä taloudellisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä kiinnostuneille lukijoille.

KMT-tutkimus huomioi sekä printtilehden että digiyleisön, ja yhden henkilön lasketaan mukaan kokonaistavoittavuuteen vain kerran riippumatta siitä, lukeeko hän lehteä yhdessä vai useammassa kanavassa. Tämä osoittaa, että aikakauslehtien tavoittavuus on edelleen korkea ja lukijat ovat halukkaita seuraamaan lehtiä sekä painetussa että digitaalisessa muodossa.

Miksi aikakauslehdet ovat edelleen suosittuja?

Aikakauslehdet ovat edelleen suosittuja monista eri syistä. Ensinnäkin, ne tarjoavat lukijoilleen laajan valikoiman erilaisia aiheita, kuten muoti, ruoka, terveys, viihde ja talous. Tämä mahdollistaa sen, että jokainen löytää helposti juuri itselleen mielenkiintoisia artikkeleita ja sisältöjä.

Painetut aikakauslehdet tarjoavat mahdollisuuden rentoutua ja nauttia lukuhetkestä ilman digitaalisten laitteiden häiriöitä. Ne tarjoavat fyysisen kosketuksen ja voivat tuoda mukavan kontrastin digitaalisen maailman jatkuvuudelle.

Aikakauslehdet ovat erinomainen tapa pysyä ajan tasalla eri aihealueista. Monet lehdet ovat erikoistuneet tiettyyn aiheeseen, joten niiden lukeminen auttaa lukijaa pysymään ajan tasalla omalla alallaan.

Aikakauslehdet tarjoavat usein myös lisäarvoa tilaajilleen, kuten erilaisia tilaajalahjoja ja alennuksia. Tämä voi houkutella ihmisiä tilaamaan lehden ja pitämään sen säännöllisesti.

Kaiken kaikkiaan aikakauslehdet ovat edelleen suosittuja monista eri syistä, ja ne tarjoavat lukijoilleen monia etuja verrattuna pelkästään digitaalisiin sisältöihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *