Verkkokauppojen Visa-maksuja veloitettu kahdesti

Verkkokauppojen Visa-maksuja veloitettu kahdesti

Kuluttajien verkkokauppaostoksia veloitettiin tuplana viime viikolla. Ongelmasta johtuen osa kuluttajien tekemistä verkkokauppaostoksista on veloitettu tililtä kahteen kertaan. Asian toi julki maksupalveluyhtiö MobilePay Twitterissä.

Verkkokauppojen Visa-maksuja veloitettu kahdesti

Suomalaisten verkkokauppaostoksissa ilmeni teknisiä ongelmia viime viikon lopussa, jonka johdosta kuluttajien korttimaksuja veloitettiin kahteen kertaan. Osa kuluttajien verkkokauppaostoksista on veloitettu kahdesti maksukorttia ja MobilePayta käyttäessä. Häiriöstä kertoi maksupalveluyhtiö MobilePay Twitterissä ja Paytrail verkkosivuillaan.

MobilePay kertoi viestissään, että osalla verkkokauppiaista on veloitettu korttimaksuja ja MobilePay-maksuja kahdesti. Viestistä selviää, että maksuja prosessoivat palveluntarjoajat selvittävät häiriötä ja sen syytä parhaillaan. MobilePay pahoitteli ja ilmoitti tiedottavansa asiasta, kun ongelma selviää.

MobilePay julkaisi Twitterissä tilannepäivityksen perjantaina klo 16.11, jossa kerrottiin maksupalveluntarjoajien kautta tulleesta tiedosta, jonka mukaan vika on paikallistettu ja korjaavat hyvitystapahtumat tehdään vielä perjantain aikana. Hyvitystapahtuma näkyy asiakkaan tilillä 1-3 pankkipäivän viiveellä, riippuen vastaanottavasta pankista.

Maksupalveluyhtiön viimeisen tilannepäivityksen mukaan häiriö koski Visa-korteilla 13.4 tehtyjä kortti- ja MobilePay -maksuja. Häiriö koski näin myös MobilePayta, vaikka ei heistä suoraan johtunutkaan. Vika paikallistettiin jonkun muun maksujenvälittäjän järjestelmään. Ensimmäiset yhteydenotot maksupalveluyhtiö sai torstaina, jolloin ongelma on nähtävästi alkanut.

Paytrail tiedotti häiriöstä asiakkaitaan ja lisäsi häiriöilmoituksen verkkosivuilleen

Paytrail kertoi havainneen ongelmia korttimaksuissa ja MobilePay-maksuissa. Ongelmasta johtuen osa kuluttajien 13.4 tekemistä korttimaksuista on veloitettu uudestaan 15.4 ja vian selvitystyöt ovat parhaillaan käynnissä niin Paytrailin kuin Netsin toimesta. Paytrail lupasi palata asiaan pikimmiten, kun osaa kertoa ongelmasta sekä kuinka kuluttajat saavat palautukset tuplasuorituksista.

Selvitystyön jälkeen Paytrail ilmoitti, että kuluttajille ongelmat näkyivät niin, että 13.4 tehty kortti- ja MobilePay-maksuja on veloitettu uudelleen 15.4 tai 13.4 tehty palautus palautettiin uudelleen 15.4. Maksulaitoksen mukaan virhe ilmeni jopa tuhansien maksujen yhteydessä ja koski Visalla tehtyjä kortti- ja MobilePay-maksuja.

Ongelmaa selvitettiin niin Paytrailin kuin korttiprosessoijan toimesta ja selvitystöiden jälkeen virhe oli paikallistettu korttiprosessoijan taustajärjestelmien tekemään yksittäiseen virheajoon. Korttiprosessoija joko palauttaa aiheettoman veloituksen tai oikaisee aiheettoman palautuksen 20.4 mennessä. Kuluttajan tai kauppiaan ei tarvitse tehdä asian suhteen mitään toimenpiteitä.

Kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan

Tuplaveloituksiin johtaneen vian takia osa verkkokauppaostoksista veloitettiin kahteen kertaan.

Kuluttajien ei tarvitse ilmoittaa tuplaveloituksista mihinkään tai tehdä mitään erityistä saadakseen rahansa takaisin.

Kuluttajien tai kauppiaiden ei tarvitse tehdä asian suhteen mitään, sillä hyvitystapahtumat tehdään asiakkaille automaattisesti.